Rookmelders.

Rookmelders: vanaf wanneer zijn ze verplicht in huurwoningen?

Vanaf 1 januari 2013 is het decreet dat rookmelders verplicht, van toepassing. Maar wat betekent dat nu? Voor welke woningen is dat het geval?

 Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat alle huurwoningen vanaf 1 januari 2013 moeten beschikken over een rookmelder. De verplichting is gespreid over 6 jaar tijd naargelang de huurwoning waarover het gaat.

 - Nieuwbouwwoningen: moeten direct beschikken over een rookmelder.

- Woningen die een verbouwing ondergaan die onderworpen is aan een bouwvergunning: idem als nieuwbouw; rookmelder verplicht.

- Alle andere woningen met lopende huurovereenkomst: Indien de woning gebouwd is voor 1945 dan is een rookmelder verplicht vanaf 1 januari 2016. Indien de woning gebouwd is na 1945 dan is de rookmelder verplicht vanaf 1 januari 2019. Het bewijs van de rookmelder moet telkens aan de huurovereenkomst worden gehecht. De rookmelder zelf moet voldoen aan de norm: NBN EN 14604.

- Voor alle huurwoningen waar er een nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten na de inwerkingtreding van dit decreet: rookmelder verplicht op het moment van het afsluiten van de niuwe huurovereenkomst.

Wie draagt de kost van de aankoop en de plaatsing: de verhuurder.

Wie draagt de kost van het onderhoud en dus van het plaatsen van nieuwe batterijen: de huurder.

(Met het woord 'woning' bedoelen we zowel huizen als appartementen.)