Op zoek naar de ideale financiering van je aankoop

Gezien de historisch lage rentesctand zijn leningen met een vaste rentevoet volgens Test Aankoop het meest aangewezen. Vorig jaar werden negen op de tien kredieten afgesloten met een vaste rentevoet. U kunt ook kiezen voor een ( voolopig ? ) goedkopere variabele rente. U riskeert dan wel dat die variabele goedkopere rentevoet mettertijd wordt opgetrokken. U kunt het risico beperken door het krediet op te splitsen in twee stukken: een deel tegen een variabele rente en het ander deel tegen een vaste rentevoet.

Ga met de banken onderhandelen over de voorwaarden van het krediet. Bekijk bij meerdere banken de voorwaarden die zij koppelen aan hun gunstigste rentevoet. Bijvoorbeeld :een schuldsaldoverzekering of  domiciliëring van loon. Vooral een schuldsaldoverzekering kan op andere plaatsen goedkoper zijn. Commerciële kortingen op de rente zijn misschien tijdelijk. Dat scheelt van bank tot bank.

Belangrijk bij de bepaling van de rente is de eigen inbreng. Hoe lager de eigen inbreng, hoe hoger de rente. Zorg er daarom voor dat u altijd een eigen inbreng hebt van minstens 25 % met liefst bovenop voldoende om de aktekosten te betalen. Leent u meer dan wordt de lening duurder.

Op de website van Immotheker ( www.immotheker.be ) vindt u handige rekentools.