Energiescore

Het EPC (voluit Energie Prestatie Certificaat) is een attest waarop de energiescore van een woning wordt vermeld. Die score heeft niets te maken met het verbruikersgedrag van de bewoners, maar alles met de materialen die gebuikt werden bij het bouwen en verbouwen van de woning, in het bijzonder de isolatiematerialen in dak en muren, de verwarming en  de warm waterdistributie. De energiescore wordt op een kleurenbalk ( van groen tot rood ) geplaatst. Hoe lager de score hoe energiezuiniger de woning werd bevonden. Een score in de groene zone wijst op een energiezuinige woning. Een score in de rode zone  wijst erop dat het gaat om een energieverslindende woning. Die score situeert zich tussen 0 en 700. Oudere woningen kunnen zelfs boven de 700 uitkomen. Jongere gebouwen hebben doorgaans een veel betere energiescore omdat meer aandacht werd besteed aan de isolatie van dak, muren en vloeren.

 Een energiescore kan alleen opgemaakt worden door erkende enrgiedeskundigen, type A Die energiedeskundigen hebben daarvoor een opleiding gevolgd. Er zijn nu bijna 6.000 energiedeskundigen geregistreerd.

 Bij het te huur of te koop stellen van een woning moet het kengetal of de code die voorkomt op het EPC in de advertientie vermeld worden. Bij het ontbreken van het EPC kan men met 500 € beboet woren, en dat wordt gecontroleerd.

 In de loop van het voorjaar van 2014 zal een evaluatierapport over het EPC gepubliceerd worden.